Bőrműves MesterségekSzíjgyártó, Nyerges

Régi magyar bőrműves mesterségek

Szíjgyártó, Nyerges

A szíjgyártók és nyergesmesterek a legősibb magyar iparosok közé tartoznak. Híresek voltak már honfoglaló őseink között is. Honfoglalás kori sírleleteink olyan jellegzetesek, hogy azok csak hazai, magyar mesterek művei lehettek.
A mesterség fő tevékenysége a lószerszám és nyeregkészítés, de régebben a szíjgyártók készítettek tarisznyákat, öveket is. A korbácsok, ostorok, nadrág- és bocskorszíjak a mesterek vásári forgalmának jelentős részét adták, és nem utolsósorban a sokféle magyar katonai felszerelés is (szablya-, puska-, lódingszíjak, díszes bagaria tarsolyszíjak).
A szíjgyártók egyúttal nyergesmesterek is voltak, bár külön is foglalkoztak – főképp az Alföldön – ezzel a régi szép mesterséggel. A 20.század elejének árjegyzékei jól mutatják, milyen nagy kultusza volt a lónak és kocsinak a századfordulón. A díszes úri, parádés munkák voltak gyakoriak. Sok gondot fordítottak a sallangos, rózsás, pillangós díszítésekre, a finom, apró varrásokkal kidolgozott mutatós bőrökre. A szíjgyártók termékei között megjelentek a kutya- és korcsolyaszíjak, patavédő papucsok, lábszár- és bokavédők, térdvédők, lóidomító kötőfékek, örvek, szájkosarak, takarók, hevederek, izzasztók, pokrócszíjak, vadásztáskák, tölténytáskák, pisztolytáskák, bőrkamásnik. Ezek mellett a mesterek munkájának nagy részét már a különböző javítások, varrások, toldások, foltozások jelentették, ami a fokozatos drágulás jele.
A ló ma már a közlekedésből és a mezőgazdaságból egyaránt kiszorult, így csak a lovassport tart igényt a mesterek eredeti munkájára.
A fogatversenyeken a lószerszámok küllemét is pontozzák, így a mai napig készítenek szíjakból kötött sallangokkal, fonatokkal, szironyozással díszített parádés vagy “díszmagyar” hámokat. A mesterség az ötvenes évektől teljesen átalakult, hiszen a lószerszámok készítése csak keveseknek nyújthatott megélhetést. A mai szíjgyártók sportcikkeket, bőrlabdákat, munkavédelmi felszereléseket, vadászati kellékeket, kutyapórázokat, öveket stb. készítenek. Remélhetőleg a lovassportok sokáig életben tartják e kihalófélben lévő mesterség fő tevékenységét is.

error: Content is protected !!