JövőA bőrös szakmák jövője

A bőrös szakmák jövője

A bőrös szakmák jövője!

2016-ban a Magyar Művészeti Akadémián megrendezésre került Bőrműves Konferencián elhangzott legfontosabb gondolatok öt mondatban:

1. A bőrös szakmák képzése szinte teljesen megszűnt, ami van, az kaotikus, összevonták a szakmákat, alig van gyerek, aki tanulna, az oktatók kiöregedtek vagy a hatalmas nyomás miatt elhagyják az oktatói pályát. A Mesterekre akkora adminisztrációs és egyéb teher nehezedik, hogy nem vállalnak tanulót, nem adják tovább a tudásukat, a szakmák így kihalnak…

2. A bőranyaghoz fűződő hatalmas tudás az emberiség közös kincse, a szemlélet, ahogy a bőrt megmunkálták, egyetemes: kontinenseken, évezredeken, kultúrákon átívelő közös pontok vannak.

3. A magyar lószerszám készítés ugyanúgy keleti elemeket őriz, mint a bőrművesség más ágai, az egykor világhírű lószerszám készítés mára szinte teljesen a fogathajtó sport igényeitől függ.

4. A lábbeli készítésnek, a könyvkötészetnek olyan hosszas és érdekes története van, hogy az most nem fér ide, valamint olyan hatalmas tudásanyag halmozódott fel ezekben a szakmákban is, hogy nagy hiba lenne mindezt veszni hagyni.

5. A bőrműves szakma jövője most úgy tűnik, a táncház mozgalom hagyatékán nevelkedett városi értelmiség kezében van, a hippi mozgalmak szellemiségétől, a természet utáni visszavágyódásig, a saját kultúránk megőrzéséig a világot elárasztó tömegcikkekkel szemben, mind a szakmákra ható, szemlélet formáló tényezők, van itt feladat bőven, csak legyen, aki csinálja…

error: Content is protected !!