Régi magyar bőrműves mesterségek

Bőrműves

A 20. század végén létrejött szakmai megnevezés olyan elsősorban kézműves hagyományok mentén dolgozó egyéni alkotókat jelöl, akik a tervezéstől a kivitelezésig minden munkafolyamatot önállóan, egyedi megfogalmazásban végeznek. Feladatuknak tekintik az évszázadok alatt felhalmozódott óriási szakmai tudásanyagnak a megőrzését és továbbadását az utánuk jövő nemzedékeknek valamint a hagyományok megismertetését korunk rohanó emberével.
Céljuk nem a tömegtermelés, hanem hogy a megrendelő a személyének szóló, egyedi, míves alkotást kapjon a kezébe. Ezért nélkülözhetetlen munkájuknál a biztos szabadkézi rajzi tudás, a rendkívül lényeges anyagismeret, a megfelelő szakmai tapasztalat, technikai tudás, ezenkívül elkél még némi néprajzi, művészettörténeti, divattörténeti rálátás, valamint nem árt, ha jó adag szakmai alázattal és önkritikával is rendelkeznek.

Forrás: Bibliotheca Corviniana 1490-1990. Országos Széchenyi Könyvtár, Budapest 1990. Rozsondai Marianne: A könyvkötészet művészete. Műhelytitkok. Corvina Kiadó1983. Magyar Néprajz. Akadémiai Kiadó. Budapest. 1988-2002. Magyar Néprajzi Lexikon. Akadémiai Kiadó. Budapest.1987. Bőrműves előadás. Torma László: A bőrkikészítő mesterségek szerszámkészlete 2008. Debreceni festett pergamenkötések. Déri Múzeum., Debrecen 2002, Torma László: A pergamen készítéséről. Kresz Mária: Népi szűcsmunka. Budapest. 1972. Torma László: A bőrmunka. www. archimedia. hu. A bőrművesség. Mesterség és hagyomány
error: Content is protected !!