EgyébMITŐL EGYEDI AZ EGYEDI TÁSKA?

MITŐL EGYEDI AZ EGYEDI TÁSKA?

Az „egyedi” szó értelmezésében igen nagy különbségek vannak alkotói és megrendelői részről.

Az egyedi szó elsősorban a sajátos jellegű, különleges, minőségileg kiváló pl. anyagokat, árukat, szolgáltatásokat, termékeket jelöli.

A honlapon bemutatott tárgyak alkotója épp ezt a magas elvárást tűzte ki magának célul:

  • sajátos jellegű (másokéval össze nem téveszthető stílusú),
  • különleges (kereskedelemben nem kapható, a megrendelő stílusával, kívánságaival harmonizáló tárgyat készíteni),
  • minőségileg kiváló (gondos tervezés után, kézzel és kézműves technológiával megvalósított, első osztályú anyagokból, művészi igényességgel) alkotott tárgyakat készíteni.

Vagyis az egyedi szó nem a kereskedelmi forgalomba kerülő, más tervező által kitalált, esetlegesen gyári gyermekmunkaerővel legyártatott táska „lekoppintását” jelenti.
Ahhoz, hogy valaki önállóan tudjon bőr tárgyat tervezni, az első skicctől az utolsó, befejező műveletig  önállóan, egy személyben elkészítsen egy tárgyat, éveket, de sokszor évtizedeket kell tanulni, kísérletezni, tapasztalatot szerezni.
A bőranyag a textiltől eltérően akár tíz centiméterenként más és más fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, az állat kora, neme, fajtája, tartásmódja, kikészítése mind befolyásoló tényező. A megmunkálásához több ezer éves tudás társul, ennek még a legkisebb szeletét elsajátítani is csak a legelszántabbak, a leginkább elhivatottak tudják.
Éppen ezért azt a tervezőt, alkotót, aki önállóan képes, tud és akar is dolgozni, azzal lehet a leginkább inspirálni, ha értelmes, szép, szakmai kihívást jelentő feladatokkal fordulunk hozzá.
A kézműves alkotó nem egy számítógép, amibe elég csak beletáplálni a vágyott táska pontos paramétereit, megadva pontos magasságot, szélességet, vagy akár a bőrvastagságot is, majd lefuttatjuk a programot és várjuk, hogy „kipottyanjon” a táska.
A kézzel készült tárgyaknak lelkük van, magukban hordozzák a készítő lelkének is egy darabját, a sok kudarcot, a megélt sikereket, a rengeteg tapasztalatot, ettől más, ettől egyedi az egyedi táska.
Az „egyedi” szó valós értelmét érdemes szem előtt tartani, amikor megkeressük az egyedi táskát ígérő alkotót. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a bőrművesség sajnos kihalóban lévő szakma, nincs, aki megjavítsa elszakadt táskánk vállpántját, nincs aki, legyártana 150 db bőr elkötőt a szakácsok kötényéhez, vagy nem találjuk azt a gyártót, aki holnaputánra belepréselne 2000 darab logót a céges ajándékokhoz.

error: Content is protected !!