SzerszámokNE DOBJÁTOK KI A RÉGI (BŐRMŰVES) SZERSZÁMOKAT!

NE DOBJÁTOK KI
A RÉGI (BŐRMŰVES) SZERSZÁMOKAT!

Tegnap egy kedves ismerősömtől kaptam ezt a különleges kést, a padlásról került elő.
Nagyon nagy örömöt okozott vele.
Utána néztem, ha minden igaz, ez egy ún. bicskia, vagyis nyeles darabítókés, melyet a bőr szabására, darabítására használtak tímárok, vargák, csizmadiák, szíjgyártók. Kissé bárdszerű, görbe, éles hegyű, félhold alakú, a félholdon kívül-belül végig éles.

Elgondolkodtam, vajon hány padláson, régi fészerben kallódhatnak még olyan értéktelennek tartott, számomra viszont felbecsülhetetlen értékkel bíró gamók, színelők, suszterkések, árak, rádlik, kiütők, stb., melyeket valószínűleg hamarosan végleg megesz a rozsda, vagy lomtalanításkor kidobásra kerülnek. Hacsak nem kerülnek be a bőrös műhelyem szerszámgyűjteményébe…

Ezért kérlek Benneteket, ha idős cipész, szíjgyártó, könyvkötő, nyerges, tímár esetleg bőrdíszműves mester műhelyéből származó szerszám kerül a kezetekbe és nem tudtok mit kezdeni vele, esetleg kidobnátok, kérlek, inkább juttassátok el hozzám. Meglepő dolgok kerülhetnek elő akár a nagypapa régi sufnijából is, én ott például görbe tűket és tágító árakat találtam, pedig a papám világ életében bicikliket szerelt.

error: Content is protected !!