AnyagokFelhasznált bőranyagok

Marhabőr
Nyersbőr
dobbőr pergamen
Puhabőr
Szőrös bőr

A bőr életútja nem a táskán vagy bőrkabáton kezdődik, hanem az élő állaton. Az állat fajtája, neme, kora, életkörülményei mind lenyomatot hagynak a bőrén is, melyet a bőrkikészítés során többféleképpen aknázhatnak ki. A tárgykészítő innét veszi át a stafétabotot, az első lépés mindig a bőranyag tu­laj­don­ságait szem előtt tartva — a célnak leginkább megfelelő bőranyag kiválasztása. Ez a tárgy szü­le­té­sé­nek legkritikusabb pillanata, a tárgy későbbi sikerének egyik legfontosabb záloga.

Az általam felhasznált bőranyagok mindegyike kiváló minőségű, első osztályú termék. Nagy hangsúlyt fektetek a hibátlan felületre és a nagy szakítószilárdságra. A marhabőrök döntő többsége az egyetlen meg­maradt magyar bőrgyár— tőlünk nyugatabbra ma már nem kapható, lassan hungaricumnak te­kint­he­tő — terméke.

A különféle puhabőrök (bútor-, ruházati- és bélésbőrök) legtöbbje olasz vagy spanyol importáru.

Dobbőröket, nyersbőröket már csak néhány hazai tímárműhely készít hagyományos, mára már ki­ve­sző­ben levő technológiával. Az igazi hófehér, szinte áttetsző pergament pedig csak Nyugat- Európá­ból lehet beszerezni.

error: Content is protected !!